OBAVIJEST

Petak 1. svibnja je Međunarodni praznik rada i neradni je dan. Neće biti redovite online nastave za učenike naše škole. Online nastava se nastavlja u ponedjeljak 4. svibnja.

Međunarodni prazik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu (SAD) 1. svibnja 1886.godine kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je osuđeno na smrt. Radnički prosvjedi u Chicagu održani su zbog zahtjeva za 8-satnim radnim vremenom. Prvi svibanj se kao Međunarodni praznik rada obilježava od 1889.godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890.godine u Maksimiru.

Čitavo 19.stoljeće je bilo obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske nadnice i radni dan u trajanju od 12, pa čak i 18 sati za odrasle, ali i za djecu, doveo je ljude na sam rub snaga, pa su u svim zemljama razvijenog kapitalizma radnici štrajkovima zahtjevali dostojnije uvjete za rad i život.  1. svibnja  1886.godine u Chicagu prosvjedovalo je oko 40 000 radnika ističući svoje zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja.

SRETAN VAM MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA!

Natrag