S DIJABETESOM U ŠKOLI

S DIJABETESOM U ŠKOLI

 

U školskoj knjižnici 22. siječnja 2018. Godine održano je predavanje  “S dijabetesom u školi“    u organizaciji udruge dijabetičara u HNŽ/K „Insula“. 

Predavanjesuodržale dr.mr.sc.MarijaŠandrk,  mr.psihologijeIvanaGranićtemedicinskasestra Mia Krešić. Cilj je osiguratizdravo i sigurno okruženje za djecu s dijabetesom u školi, a to se ostvaruje edukacijom obrazovnih djelatnika. Djelatnici se educiraju o tome što je dijabetes, kako se razvija i liječi, što su to hiperglikemija i hiperglikemija, kroz koje faze dijete prolazi tijekom prihvaćanja dijabetesa, što dijete s dijabetesom često proživljava, kako im možemo pomoći, olakšati i slično.

Nažalost djece s dijabetesom je sve više i više, a budući da oni većinu svog vremena provode u školskim klupama važno je da je njihova kontrola dijabetesa u školi što bolja.            Dijabetes je jedno stanje, a ne bolest. Dijete s dijabetesom može sve što želi, naravno ako je njegov dijabetes dobro reguliran, a regulira se kombinacijom inzulina, zdrave prehrane i tjeovježbe. Nikad ne možemo znati tko će od nas, naših bližnjih ili možda naših učenika sljedeći dobiti dijabetes stoga je dobro da se educiramo na vrijeme.

Edukaciji su prisustvovali djelatnici naše škole, Osnovne škole Čapljina i Osnovne škole Lipanjeske Zore Višići.

 

Natrag