SVJETSKI DAN ŠTEDNJE

Svjetski dan štednje obilježava se 31. listopada, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu. Tada su se sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat. Sudionici toga kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva.

Time je započeta era promišljanja o očuvanju postojećih resursa i promjena u njihovom korištenju.

Naša škola sudjeluje u eTwinning projektu „Male i velike štediše“ u sklopu kojeg smo poseban akcent stavili na učenike , te su aktivnosti osmišljenje tako da učenici razvijaju kompetencije komunikacije, suradnje, kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, kreativnost i inovativnost, te prezentacije rada.

Koordinator projekta je nastavnica matematike Ana Grgić i sudionik projekta knjižničarka Josipa Čoko. 

U školskoj knjižnici s knjižničarkom Josipom reciklirali smo plastične boce i pravili kasice te razgovarali o štednji. 

Također smo pripremili „Sajam knjiga“ gdje smo kupovali knjige i tražili način da uštedimo. 

Učenici šestih razreda pripremili su prigodne plakate te ih prezentirali u školskoj knjižnici. 

Plakat „Štednja vode“ pripremile su učenice 6.a razreda: Elena Marić i Marta Pažin. 

Plakat „Štednja električne energije“ učenici 6.a razreda: Ante Kevo, Goran Brajković, Marijan Ramljak i Toma Brajković. 

Plakat „Slatka štednja“ učenici 6.b razreda: Filip Kozina, Tea Obradović, Ante Kozina, Filip Vicković, Melani Šimović i Antonio Vukanović. 

Učenice su pripremile i ukusne muffine te prezentirale na kojim proizvodima su uštedile i kako. 

Nastavnica Ana je prezentirala „Dan štednje“ u knjižnici te smo nakon toga posjetili UniCredit Zagrebačku banku gdje su učenici imali priliku  vidjeti i čuti čime se banke bave, kakve nam usluge nude i zašto je važno štedjeti.

Hvala gospodinu Luki Šakiću na dočeku i  prezentaciji usluga banke te prigodnim poklonima od poslovnice u Čapljini.  Hvala i djelatnicima banke na dočeku i edukativnim odgovorima na pitanja naših učenika.  

 

 

Natrag