SVETI NIKOLA

Prosinac,najradosniji mjesec u godini. Djeca se raduju svetom Nikoli, Božiću, zimskom odmoru...  A tko je sveti Nikola ?

Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji,  u 3.stoljeću. Imao je bogate roditelje koji duže vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji je dobio ime po stricu biskupu u Miri. Njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam. Želeći širiti ljubav i dobrotu, postaje svećenik. Uskoro mu umire stric, biskup Mire, i svi misle da će ga Nikola naslijediti. No, on skroman i u strahu od te časti bježi u Palestinu gdje živi samačkim životom. Vraća se za nekoliko godina upravo kad umire biskup, nasljednik njegova strica. Ovaj put nije mogao pobjeći te postaje biskup. Od tada noći provodi moleći, a dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru.

Opširnije

POSJET CARITASOVOJ RADIONICI “BETLEHEM”

Učenici 7.a razreda posjetili su Caritasovu radionicu za radno osposobljavanje osoba s invaliditetom “Betlehem” u Čapljini. Upoznali su se s raznim aktivnostima korisnika koji s puno ljubavi i mašte izrađuju suvenire, rukotvorine od drveta, predmete od gline i kamenčića, pozivnice  za vjenčanje, uramljuju fotografije i umjetničke slike.                      
Organiziraju izlete, sudjeluju u prodajnim izložbama i gradskim manifestacijama.

Blagdansko druženje bilo je srdačno, veselo i poučno.

Našim vrijednim prijateljima želimo puno uspjeha i zadovoljstva u daljnjem radu!

Opširnije

Šaljemo dječju maštu u svemir

Svemirska udruga Jugoistočne Europe (SESA ) zajedno s partnerima iz Indije lansirati će zajednički satelit u orbitu krajem godine, a povodom proslave 75 godina neovisnosti Indije.

Centar za obrazovanje, robotiku, inovacije i tehnologiju uključio se u ovaj povijesni projekt i pozvao djecu iz dječjih vrtića i osnovnih škola da sudjeluju crtežima ili radom na temu svemira. Svi poslani radovi bit će objavljeni na stranicama SESA-e do kraja godine te smješteni u memoriju satelita i lansirani  u svemir. Objavom na stranici svatko će imati  trajnu potvrdu sudjelovanja a materijal će biti trajni javno dostupan.

Opširnije

OSNOVNA ŠKOLA VLADIMIRA PAVLOVIĆA UKLJUČILA SE U UNICEFOVU KAMPANJU POD NAZIVOM „OBOJIMO SVIJET U PLAVO“

Danas je Međunarodni dan djece, koji se obilježava kao podsjetnik na 20.11.1989.godine kad je usvojena Konvencija o pravima djeteta. 

Povodom Međunarodnog dana djeteta 20.studenog 2022. g. naša škola na poziv Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke uključila se  u kampanju pod nazivom „Obojimo svijet u plavo“   u organizaciji UNICEF- a. 

Kampanju su na edukativno - kreativan način način osmislili članovi Vijeća učenika pod vodstvom pedagoginje Blanke Karamatić . Predsjednik Vijeća učenika Zvonimir Rebac , učenik 8.b razreda prezentirao je ostalim članovima vijeća način vođenja kampanje te ih upoznao s PRAVIMA i DUŽNOSTIMA djece. 

Informativni kutak su imali priliku posjetiti svi učenici naše škole pod vodstvom svojih razrednika i predsjednika razreda. Putem igre upoznali su se s dokumentom „Konvencija o pravima djece“.

Opširnije

Federalno ministarstvo podržalo projekt Osnovne škole Vladimira Pavlovića u Čapljini “ Čitanjem do znanja”

Knjižničarka Josipa Čoko i zamjenica ravnatelja Ljilja Dodig  osmislile su projekt pod nazivom  Čitanjem do znanja  koji je prepoznat i prihvaćen od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti u sklopu podrške knjižnicama osnovnih škola radi jačanja jezično-komunikacijskih kompetencija.

Školi je odobren  novčani iznos od 3 215,00 KM, a u narednom razdoblju očekuje se potpisivanje ugovora između škole i Ministarstva.

Opširnije

SVJETSKI DAN ŠTEDNJE

Svjetski dan štednje obilježava se 31. listopada, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu. Tada su se sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat. Sudionici toga kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva.

Time je započeta era promišljanja o očuvanju postojećih resursa i promjena u njihovom korištenju.

Naša škola sudjeluje u eTwinning projektu „Male i velike štediše“ u sklopu kojeg smo poseban akcent stavili na učenike , te su aktivnosti osmišljenje tako da učenici razvijaju kompetencije komunikacije, suradnje, kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, kreativnost i inovativnost, te prezentacije rada.

Koordinator projekta je nastavnica matematike Ana Grgić i sudionik projekta knjižničarka Josipa Čoko.

Opširnije

NACIONALNI DAN SVJESNOSTI O KNJIŽNICAMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Naša škola sudjeluje u projektu obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o knjižnicama koji se obilježava 28.listopada u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Mostaru a kao nastavak aktivnosti iz projekta ERASMUS+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) - „Library Network Support Services (LNSS).

Povodom Mjeseca knjige i Nacionalnog dana svjesnosti o knjižnicama u našoj školskoj knjižnici radili smo kreativne radionice i uredili „Kutak za čitanje“.

Opširnije