Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma, 8. travnja obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi , službenoj himni, te je i romski jezik  proglašen službenim.

S ciljem boljeg  upoznavanja romske kulture, tradicije i povijesti, učenici 2. e i 3. e razreda su sa pedagoginjom Blankom i svojim učiteljicama , Paulinom  i Manuelom obilježili Svjetski dan Roma.  Djeci je posebno bilo zanimljivo govoriti stihove iz romske poezije, na romskom jeziku. Djeca su bojala romsku zastavu  koja je u donjem dijelu zelena i simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu plava i simbolizira nebo. Crveni kotač koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanje Roma kroz povijest. Djeca su čula ponešto o slavnim osobama romskog podrijetla. Neki od njih su Pablo Picasso, Michael CaineJulij Borisovič Briner, Rita HayworthAva Gardner…

Ponosni smo jer naša škola ima djecu romske nacionalnosti, trudimo se omogućiti im kvalitetno obrazovanje jer je to jedini put izlaska iz kruga marginalizacije i socijalne izolacije.  Rom = čovjek!

Svim Romima čestitamo njihov dan

 

 

 

Opširnije

OBAVIJEST

Opširnije

ŠKOLSKO NATJECANJE IZ ENGLESKOG JEZIKA

Školsko natjecanje iz engleskog jezika održano je 30.3.2023.godine. Natjecanje su pripremile učiteljice engleskog jezika. Učenica Lana Šunjić IX.e osvojila je prvo mjesto, drugo mjesto osvojio je učenik Marko Sivrić IX.c i treće mjesto Petra Njavro IX.f. Čestitamo učenicima i učiteljicama i želimo im puno uspjeha na budućim natjecanjima.

Opširnije

U MOSTARU ODRŽAN KVIZ IZ POVIJESTI

U organizaciji Zavoda za školstvo Mostar danas je, 3.4.2023.godine, održan kviz za učenike devetih razreda  “Učimo povijest kako bismo upoznali svijet”. Kviz je održan u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivana Gundulića u Mostaru. Kviz je podijeljen u osam kategorija: kultura, znanost, zabava, mediji, povijest, svijet, životni stil, sport i igra. Nakon svakog kruga ispadale su tri ekipe. Naši učenici nisu uspjeli ući u finale. Tako blizu a tako daleko. Mi smo na njih ponosni.

Našu školu su predstavljali Antea Karamatić,  Lana Šunjić i Mateo Nikšić.

Opširnije

Međunarodni dan dječje knjige u školskoj knjižnici

Svakog drugog travnja u svijetu obilježavamo Međunarodni dan dječje knjige. Naime, na taj dan rođen je najpoznatiji dječji i danski pisac Hans Christian Andersen. Kako je školskim knjižničarima, najvažniji zadatak približiti učenicima čitanje i knjigu, kako bi se razvili u prave male čitatelje od „malih nogu“, knjižničarka naše škole Josipa u suradnji sa sekcijom „Mali čitači“ i učiteljicom Paulinom organizirala je kreativnu radionicu i pričaonicu povodom Dana dječje knjige. Polaznici sekcije izradili su plakat - Ružno pače. Pročitali smo i analizirali bajku Ružno pače koja je svojevrsna autobiografija pisca. Nakon analize djela učenici su sudjelovali u radionici gdje su oni bili bajkopričalice te su uz pomoć kartica i mašte stvarali svoje bajke. 

Radionici su se pridružili i naši prvašići sa svojim učiteljicama Julijanom, Zorkom, Anđelikom, Nadom i Irenom.
Prvašići su također poslušali bajku Ružno pače i onda i sami pričali bajke iz svoje mašte.
Pouka bajke Ružno pače o prihvaćanju različitosti je shvaćena i prihvaćena od strane naših učenika. Danas u vrijeme provođenja inkluzije u školama želimo ju još više približiti učenicima.
Fotografije naših bajkopričalica reći će vam više od tisuću riječi.

Opširnije

ŠKOLSKO NATJECANJE IZ MATEMATIKE

U svim školama Hercegovačko – neretvanske županije mjesec ožujak je u znaku školskih natjecanja planiranih od strane Zavoda za školstvo Mostar. Nakon natjecanja u pisanju poezije i recitiranju iz hrvatskog jezika, nakon čega je naša učenica osvojila treće mjesto na županijskom natjecanju u recitiranju, uslijedilo je školsko natjecanje iz matematike za učenike osmih, devetih i četvrtih razreda.

Sljedeći učenici će predstavljati našu školu na županijskom natjecanju iz matematike:

8.razred 1.mjesto –Marko Marić ( VIII.f ) , mentorica  Daniela Jurić

              2.mjesto-Ante Milićević  (VIII.e) , mentorica Marijana Jurković

9.razred 1.mjesto-Lana Šunjić (IX.e), mentorica Ana Grgić

               2. mjesto –Laura Jovanović (IX.e) , mentorica Ana Grgić

5. razred  1.mjesto –Ante Masnić (V.d ), mentorica Antonela Šajinović

                2.mjesto-Andrea Jurković  (PŠ Gabela ), mentoricaStanislava Rajič

Čestitke našim učenicima i njihovim mentoricama . Sretno !

Opširnije