Svjetski dan osoba s Down sindromom

Često puta nam se nehotice dogodi da obučemo različite čarape, no danas su to učenici I. b učinili namjerno.Čarapice su bile šarene i vesele baš kao i djeca s Down sindromom. Učiteljica Matilda Šutalo pročitala nam je priču Moj brat i ja književnice Sonje Jurić. Dan smo obilježili obradom priče , kreativnom radionicom, recitacijama, pjesmom i plesom. Ovom radionicom želimo pokazati podršku te pokazati da brinemo, poštujemo i razumijemo prava djece s Down sindromom.

Svi smo različiti , ali smo jednako važni!

Opširnije

SURADNJA ŠKOLE I UDRUGE MOČVARA

Danas prvoga dana proljeća posjetili su nas članovi i voditeljice udruge Močvara. Naime, udruga Močvara se već dugi niz godina bavi edukacijom djece o zaštiti i očuvanju prirode. Tako su danas donijeli sadnice za naš školski vrt te su djeca posadila cvijeće. U sklopu Civitas projekta „Grafiti i murali – umjetnost, ne vandalizam“ članovi Civitas tima sa članovima Močvare oslikali su proljetnim simbolima jaje koje će ukrašavati ulaz škole. Ovim putem zahvaljujemo udruzi na suradnji i sadnicama za školski vrt!

Opširnije

Natjecanje Dani hrvatskog jezika u Mostaru

Zavod za školstvo Mostar i ove godine organizirao je natjecanje u pisanju i krasnoslovu lirske poezije za učenike od 6. do 9. razreda pod nazivom Dani hrvatskog jezika kako bi se obilježila objava Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika (1967.).

Laura Pavlović , učenica IX. a odjela i autorica pjesme Samoćapredstavljala je našu školu na već spomenutom natjecanju održanom 12.ožujka 2024.

Učenici iz 25 škola Hercegovačko-neretvanske županije priuštili su nazočnima nezaboravna iskustvo :120 minuta užitka u ljepoti hrvatskog jezika i hrvatske riječi i natjerali sve one koji su , kako pjesnik reče , nekad govorili „da je ružan, da ga treba zaboraviti, da ne postoji “ da svoj pogled spuste prema zemlji i posrame se .

Ovi mladi , ova djeca , među kojima je i naša Laura Pavlović , pokazali su kako svoj hrvatski nose u srcu i čuvaju ga od zaborava !

Zato , našoj Lauri i svima njima jedno veliko HVALA !

Opširnije

Dan žena

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. I ove godine obilježili smo Dan žena kreativnim radionicama u školskoj knjižnici i prigodnom prezentacijom o ženama koje su se kroz povijest borile za ravnopravnost spolova.
Knjižničarka Josipa Čoko pripremila je prezentaciju dok su učenici uz podršku svojih razrednica predstavili značajne žene.
Tako su učenici 9.c uz podršku razrednice Antee Buljubašić predstavili Marie Curie.
Učenice 6.e sa razrednicom Irenom Šimović predstavile su Annu Frank dok su učenice 6.a sa razrednicom Željanom Luburić predstavile Majku Tereziju.
Premda su se žene u demokratskim društvima izborile za ravnopravnost spolova, u brojnim kulturama trećeg svijeta još se, nažalost, smatraju manje vrijednima. Upravo zato Dan žena predstavlja podsjetnik na sve ono što su žene dosad postigle te poticaj za sve ono što se još može učiniti kako bismo živjeli u ravnopravnom društvu bez predrasuda i diskriminacija.
Svim djelatnicama škole, učenicama, njihovim majkama, sestrama i svim ženama svijeta želimo sretan Međunarodni dan žena, uz želju da svaki vaš dan bude ispunjen poštovanjem, ljubavlju i srećom!

Opširnije

POSJET POLICIJSKOJ UPRAVI ČAPLJINA

Danas je naš Civitas tim sa svojim mentorima posjetio Policijsku upravu u Čapljini.
Zapovjednik Draženko Perić i inspektor Merim Karadža dočekali su nas s prezentacijom na temu „Grafiti i murali – umjetnost, ne vandalizam“!
Zapovjednik je objasnio Zakon o javnom redu i miru posebno članak 5. koji precizira kolike su kazne za maloljetnike i punoljetne osobe koje krše zakon. Osvrnuli su se i na članak 293. koji se zove Oštećenje tuđe stvari a tiče se naše teme i učenicima pojasnili članak.
Objasnio je kako dolaze do počinitelja i kako se provodi zakon u našoj županiji. Prošli smo kroz grafite i murale u našem gradu kroz fotografije i razgovarali što bismo mogli učiniti da broj nepoželjnih grafita i murala u našem gradu svedemo na minimum.
Nakon prezentacije učenici su postavljali pitanja na koja su inspektor Karadža i zapovjednik Perić detaljno odgovarali.
Ovim putem zahvaljujemo PU Čapljina na suradnji i podršci u projektu!

Opširnije

Bernardica u Grazu i Zagrebu!

Protekla veljača je bila intenzivna i uzbudljiva za našu Bernardicu Miočević. Učenica glazbenog odjela naše škole i ove godine je nastavila nizati uspjehe zahvaljujući upornomradu i svom talentu.

U vremenu od 27. siječnja do 4. veljače 2024. u Grazu(Austrija) se održalo 8. međunarodno pijanističko natjecanje „Bela Bartok“ na kojem je sudjelovala i naša Bernardica. Natjecalo se više od 100 pijanista u 5 dobnih kategorija, a Bernardica je u svojoj kategoriji postigla izniman rezultat i nezaboravno iskustvo.

Opširnije