LISTOPAD - NACIONALNI MJESEC KNJIGE

Svakog listopada obilježava se Nacionalni mjesec knjige. Cilj obilježavanja ovog događaja je promocija važnosti knjige i njezine uloge u obrazovanju, izgradnji identiteta pojedinca i njenog značaja u svakodnevnom životu.
Povodom Nacionalnog mjeseca knjige naši prvašići su posjetili Gradsku knjižnicu. Učenici su sa zanimanjem gledali bogatu Knjižnicu  i uživali slušajući izlaganje knjižničara. Svi učenici su na dar dobili člansku iskaznicu koja vrijedi godinu dana. Zahvalili smo se svojim domaćinima i obećali skori ponovni dolazak.
"Knjiga nije hrana, ali je poslastica." Tin Ujević

Opširnije

eTwinning konferencija

Naše djelatnice Josipa Čoko i Ana Grgić sudjelovale su  na osmoj godišnjoj eTwinning konferenciji „eTwinning era za zajednička nastavnička djela“ koja  se ove godine održala u Banja Luci.   Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u ulozi Državne organizacije za potporu eTwinningu u BiH organizirala je konferenciju s ciljem unapređenja kvalitete projektnog rada, usmjeravanja razumijevanja obrazovnih vlasti na važnost uključivanja nastavnika u projektne aktivnosti i povezivanje odgojno-obrazovnih ustanova radi stjecanja specifičnih znanja i vještina koje bi osigurale uspjeh i unapređenje učeničkih postignuća. 

Opširnije

SVJETSKI DAN UČITELJA

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike, kako bi se osiguralo da učitelji i dalje ispunjavaju potrebe budućih generacija, te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti.

Sretan Dan učitelja kolegama i djelatnicima naše škole !

Opširnije

NASTUP ČAPLJINSKIH MAŽORETKINJA

Sedmu godinu Čapljinske mažoretkinje nude bogat program ispunjen plesom i zabavom povodom njihovog samostalnog koncerta. Posebno smo sretni jer velik broj članica Čapljinskih mažoretkinja pohađa ili su pohađali našu školu.

Opširnije

IZVEDBA UČENIKA GLAZBENE ŠKOLE

Naši učenici svojim su glazbenim umijećem uveličali danas održanu svečanu sjednicu Gradskog vijeća Čapljina. Fotografijama i videozapisima u nastavku prenosimo djelić atmosfere i njihovog umijeća.

Opširnije

MOTIVACIJSKIM IGRAMA DO RAZUMIJEVANJA POTREBA SLIJEPIH I GLUHIH OSOBA

Povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna gluhih osoba u mjesecu rujnu i Međunarodnog dana bijelog štapa u listopadu, održane su tematske edukacije učenika 4. i 5.razreda primjerene uzrastu djece.

Putem zajedničkih aktivnosti učenika i prof.Martine Tošić naši su mališani uvidjeli potrebe osoba s invaliditetom.Osvijestili smo važnost svih naših osjetila kojima dobivamo informacije iz okoline kao i o preprekama s kojima se suočavaju osobe s oštećenjem vida, sluha i motorike. Istaknuli smo važnost znakovnog jezika kojim se služe gluhe osobe te da znakovi tvore smisao riječi uz pomoć određenog položaja šake, orijentacije,položaja i smjera pokreta ruke,držanja tijela i izraza lica. Također, ulogu taktilnog osjeta pri upotrebi Brailleovog pisma kojim slijepe osobe komuniciraju.Upoznali smo se s brojnim arhitektonskim barijerama i opasnostima s kojima se tijekom kretanja i snalaženja susreću slijepe i slabovidne osobe.

Bijeli štap predstavlja zaštitni prometni znak i omogućuje slijepoj osobi samostalno kretanje na poznatom terenu.Sve što se nalazi izvan dosega bijelog štapa predstavlja veliku nepoznanicu i izazov za osobu koja ne vidi.Kroz aktivnosti smo ponovili povezanost i razliku značenja kretanja i orijentacije u prostoru, saznali važnost osposobljenih pasa vodiča,asistenata i pojedinaca koji pomažu osobama s invaliditetom u ostvarivanju svakodnevnih poslova .

Upoznali smo se sa aktivnostima peripatologa -stručnjaka koji vrši tečaj poduke slijepih osoba tijekom koje savladavaju osnovne tehnike i vještine korištenja štapa, prometnih pravila i konfiguraciju terena kojim će se kretati.

Motivacijskim igrama i zadatcima u školskom prostoru uz pomoć i vodstvo,savladali smo prepreke.Na taj način smo na trenutak osjetili s kojim se izazovima susreću osobe s invaliditetom i hendikepom te koliko je izuzetno bitna podrška okoline i društva u cjelini.

 

Opširnije

EUROPSKI DAN JEZIKA

Danas je u našoj školi obilježen Europski dan jezika u sklopu eTwinning projekta kojeg naša škola radi u suradnji sa školama iz Poljske, Češke, Turske i Litve. Koordinatorica projekta je knjižničarka Josipa Čoko. 

Cilj ovogodišnjeg projekta je podići svijest o jezicima korištenima u Europi,promovirati kulturu i jezičnu različitost te ohrabriti ljude (djecu i odrasle)na učenje stranih jezika.Također jedan od važnijih ciljeva je prisjetiti se prošlosti ali i okrenuti se ka budućnosti hrvatskog jezika kao jednog od nadolazećih jezika u Europskoj uniji.

Nastavnica hrvatskog jezika i književnosti Duška Tešanović pripremila je plakat s učenicima o važnosti i očuvanju hrvatskog jezika te su nam isti prezentirali u knjižnici. 

Učiteljica Irena Bule posjetila nas je u knjižnici sa svojim razredom i hrvatskim kulturno umjetničkim društvom „Zora“ Struge /Gorica. Naše učenice su oduševile i najmlađu publiku te im zahvaljujemo što rade na očuvanju naše kulture, običaja i hrvatskog jezika. Posjetile su i druge učenike i našeg ravnatelja te uistinu uljepšale današnju proslavu Europskog dana jezika u našoj školi. 

Nastavnica njemačkog jezika Ana Kosir s učenicima je pripremila prezentaciju i plakate o važnosti učenja njemačkog jezika te su iste prezentirali u knjižnici. 

U školskoj knjižnici smo pripremili plakat gdje smo predstavili našu zemlju i grad drugim školama u Europi. Na kraju smo radili kviz u wordwallu te vidjeli koliko poznajemo germanizme i anglizme u hrvatskom jeziku. 

Hvala učenicima i nastavnicama /učiteljicama na sudjelovanju u obilježavanju ovog važnog dana u našoj školi!

Opširnije