ZNAČAJ PSIHOLOGIJE U PREVENCIJI STRESA KOD NASTAVNIKA I UČENIKA

Djelatnicima naše škole danas je održano predavanje na temu: “ZNAČAJ PSIHOLOGIJE U PREVENCIJI STRESA KOD NASTAVNIKA I UČENIKA”. Predavanje je održao prof. dr. Redžo Čaušević, a realizirano je zahvaljujući Ministarstvu HNŽ. 

Danas smo slušali kako se nositi sa stresom, što je psihologija, kakve veze ima s nastavom i kako ojačati našu emocionalnu inteligenciju.
Stres je "kuga 21. stoljeća", ali nije nešto s čime se ne možemo izboriti. Kako on ne bi ovladao nama, mi moramo ovladati njime jer, kako profesor Čaušević reče, intervencija je najbolja prevencija!
Zahvaljujemo Ministarstvu obrazovanja na organizaciji predavanja, a posebno profesoru Čauševiću na svim korisnim informacijama i savjetima.

Opširnije

Svjetski dan štednje

Svjetski dan štednje se obilježava se 31. listopada u spomen na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan 1924. u Milanu. Tijekom sastanka, predstavnici mnogih svjetskih štednih ustanova pokušali su pronaći izlaz iz krize prouzročene Prvim svjetskim ratom. Sudionici kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva te je ustanovljen Svjetski dan štednje kao prilog borbi protiv rasipništva.
Povodom današnjeg dana u školskoj knjižnici u 7.b razredu razgovarali smo o značaju štednje i financijske pismenosti s nastavnicom matematike Anom Grgić i knjižničarkom Josipom Čoko. Nakon razmjena ideja o štednji posjetili smo poslovnicu Addiko banke u Čapljini.
Direktorica Božena Perić i djelatnici su nas srdačno dočekali i objasnili što se i kako radi u banci. Tako smo imali priliku vidjeti kako se broji novac, kako se otvara račun u banci, pogledati različite valute, čuti zašto je hrčak logo banke itd. Addiko banka nas je počastila slatkišima i poklonima i ovim putem im zahvaljujemo.

Opširnije

TERENSKA NASTAVA PETIH RAZREDA

Učenici V.razreda OŠ Vladimira Pavlovića u Čapljini danas su, u sklopu nastave prirode i društva, posjetili povijesne i prirodne znamenitosti Stoca i Ravnog.

Povijesni sat o stećcima, kamenim spavačima , održan je na Nekropoli stećaka u Radimlji, a zatim su posjetili Vjetrenicu, najveću špilju u B i H, upoznali njezinu bioraznolikost i uživali u gotovo nestvarnim prizorima njezinih dvorana i hodnika.

Opširnije

LISTOPAD POSVEĆEN OBILJEŽAVANJU MENTALNOG ZDRAVLJA

„ Ima jedna bitka koju se svakoga dana trudim dobiti,

bitka za pozitivne misli. Kad nju dobijem sve sam dobio“.

 
   

U svakodnevnoj online i offline  komunikaciji, adolescentiponekad vide  neke stvari drugačije nego što su one zapravo, te na taj način stvaraju   negativne misli koje s vremenom postaju navika. Obično se  stvaraju u lancu, iz jedne misli proizlazi druga, a iz ove još jedna.  Negativne misli stvaraju negativne emocije što utječe na loše mentalno zdravlje pojedinca. Stvara se nisko samopouzdanje i samopoštovanje, anksioznost, ljutnja, povlačenje od društva, tjeskoba, strah, nesanica… Namjerno ili nenamjerno, negativne misli može nametnuti i neka druga osoba. 

 

Osim stresa i traume, veliki utjecaj na loše mentalno zdravlje djece  imaju i društvene mreže, zato što djeca nemaju razvijeno kritičko razmišljanje. Uspoređuju sebe sa „nametnutim medijskim fotografijama“ koje za cilj imaju propagirati standard ljepote najranjivijoj skupini,adolescentima koji su u godinama kada imaju izoštren izgled o vlastitom tijelu. Adolescenti nastupaju sa stavom da na društvenim mrežama  znaju procijeniti što je   istina, a što dezinformacija, što je posljedica razvojne faze. Roditelji i škola filtriranjem informacija trebaju štititi djecu  od dezinformacija i propagande te na taj način pozitivno utjecati na formiranje stavova i osobnosti.  

 

 Opširnije

NACIONALNI DAN SVJESNOSTI O KNJIŽNICAMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Zelena knjižnica moto je ovogodišnjeg Nacionalnog dana svjesnosti o knjižnicama.
Na poziv Sveučilišta u Mostaru naša školska knjižnica se i ove godine uključila kao partner projekta.
Cilj projekta je educirati javnost i širiti svijest o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša.
Uz mentorstvo knjižničarke Josipe Čoko i nastavnice likovne kulture Jelene Grgić organizirali smo nekoliko kreativnih radionica u školskoj knjižnici na temu reciklaže i održivog razvoja.
Prva radionica je bila futuristička te smo izrađivali robote od rola papira. Kreiranje robota iz mašte je bilo pravi izazov i avantura.
Nakon prve radionice htjeli smo izraditi nešto vlastitim rukama a osim da je estetski lijepo željeli smo i da naši radovi budu uporabni. Izradili smo kućice za ptice reciklirajući tetrapak ambalažu. Napravili smo prozore i ukrasili tetrapak bojom i detaljima kako bi ptičicama bilo lijepo u našim kućicama. Nakon izrade postavili smo kućice u naš školski vrt. Razgovarali smo o pticama selicama i stanaricama.
Ovim putem zahvaljujemo Sveučilištu u Mostaru na pozivu i suradnji.
Mi imamo zajedničke ciljeve, a to je kako očuvati život na planeti.

Opširnije

NAJAVA - PREDAVANJE ZA RODITELJE: DJECA I EKRANI – ŠTO, KADA I KAKO?

Specijalist kliničke psihologije Ivana Granić Galić (KBT psihoterapeut u edukaciji) i magistra psihologije Ana Lovrić (obiteljski sistemski psihoterapeut) će u četvrtak, 9.studenog 2023. godine s početkom u 18.00 sati u prostorijama kina Mogorjelo održati predavanje na goruću društvenu temu DJECA I EKRANI – ŠTO, KADA I KAKO?

Prije i tijekom predavanja, roditelji će moći postaviti pitanja o navedenoj temi putem linka : https://forms.gle/9LJJuXz2DyM1t2Br5 ili na mail adresu: ekranidjeca@gmail.com

Predavanje je u organizaciji OŠ Vladimira Pavlovića. Ulaz je slobodan.

Dragi roditelji, svi ste dobrodošli i veselimo se Vašem sudjelovanju!

Opširnije

KNJIŽEVNI SUSRET S KNJIŽEVNICOM SONJOM JURIĆ

Povodom Svjetskoga dana zaštite životinja, 4.listopada, književnica Sonja Jurić objavila je novu knjigu za djecu pod nazivom Simba & Sony u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Književnica Sonja Jurić u listopadu , mjesecu knjige, posjećuje škole i motivira najmlađe učenike na čitanje literature. Danas su učenici prvih, drugih i trećih razreda naše škole imali priliku poslušati Sonjinu priču o macama koje okupiraju srca. Knjiga je posvećena kućnim ljubimcima i ujedno glas protiv trovanja životinja i zahvala za svaki njihov pogled, zagrljaj i prijateljstvo.
Učenici su aktivno sudjelovali i dijelili priče o svojim kućnim ljubimcima. Druženje sa Sonjom Jurić uvijek je poseban doživljaj i nadamo se da nećemo predugo čekati na novi susret.

Opširnije