Dan ružičastih majica


Dan prevencije vršnjačkog nasilja u svijetu se obilježava dugi niz godina, a sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi prijatelji, postale su prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Dana, 24.02.2021. godine , u znak podrške i opredijeljenosti za nenasilje, djelatnici i učenici obukli su ružičasto.

Opširnije

MEĐUNARODNI DAN MATERINJEG JEZIKA ( 21.VELJAČE ) I DAN HRVATSKE GLAGOLJICE I GLAGOLJAŠTVA (22.VELJAČE )

Materinji ili materinski jezik prvi je jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja. Istraživanja su pokazala da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika već i s učenjem uopće.UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine na prijedlog Bangladeša donio odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika.
Zbog svega Međunarodni dan materinskoga jezika mora stalno podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila.
Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.

Opširnije

Edukacija "Osnove eTwinninga"

U okviru aktivnosti eTwinning ambasadora Azra Šoše, održala je webinar “Osnove eTwinninga za nastavnike OŠ “ Vladimir Pavlović” u Čapljini. U edukaciji je sudjelovalo 20 učitelja i nastavnika. Nastavnici su imali priliku dobiti više informacija o eTwinningu, njegovim mogućnostima i primjeni u nastavnom procesu kao i prilikama za profesionalni razvoj koji eTwinning nudi.

Opširnije

VALENTINOVO U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

U školskoj knjižnici obilježili smo Dan zaljubljenih koji se u cijelom svijetu slavi 14.veljače. Učenici naše škole izradili su prigodne čestitke. Pisali su i čitali najljepše ljubavne stihove svojim simpatijama ali i mamama i bakama. Pjesmica koja im se najviše svidjela je sljedeća:
VOLJETI JE LAKO ( Mira Jurela)
Odrasli kažu "Ljubav je teška" , ja im kažem " To je greška!".
Uvijek ću misliti da nije tako jer ja volim vrlo lako:
Koku što jaje daje, psića što glasno laje, cvijet u travi, zvrk na jednoj glavi, baku sa štapom, djeda s kapom.
Eto tako, VOLJETI JE LAKO.

 

Opširnije

DAN SIGURNIJEG INTERNETA 2021

Svake veljače udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske Komisije organizira Dan Sigurnijeg Interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Svake godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.
Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Zajedno za bolji Internet.“
Fokus sigurnosti na internetu se tijekom godina s kreiranja „sigurnijeg“ interneta prebacio na kreiranje „boljeg“ interneta. Bez obzira jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, učitelji i socijalni radnici, ili čak i predstavnici industrije, zakonodavci i političari, svi imamo veliku ulogu.
 

Opširnije

RAZVIJ SVOJU KREATIVNOST, POVEŽI SE , PROGRAMIRAJ

Micro:bit je obrazovna neprofitna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Organizacija je osnovana 2016. god. uz inicijativu BBC-a.

U okviru BBC-ovog projekta Make It Digital učenicima  u Velikoj Britaniji je osigurano milijun micro:bitova.

Naša škola  sudjeluje u programu Škola za 21.stoljeće. Cilj programa je ovladavanje vještinama kritičkog mišljenja i rješavanja problema učenika u dobi od 10 do 15 godina. Pored ovladavanja vještinama kritičkog razmišljanja i rješavanja problema djeca će usvojiti praktične vještine kodiranja i imati priliku za usavršavanje svojih vještina kroz kodiranje uređaja . Stvaranje programa je moguće uz microsofto vuređivač MaceCode . Aplikacija se može instalirati na mobitel i prebaciti program uz pomoć Bluetooth radio veze na micro:bit. Programiranje je moguće uz JavaScript/Block i Python .

Opširnije

Pilot projekt e-Dnevnik


Sveučilište u Mostaru (SUM) organiziralo je online edukaciju za koordinatore škola vezano za pilot projekt e-Dnevnik. Budući da je naša škola jedna od škola koje sudjeluju u tom projektu, naši su koordinatori također sudjelovali na edukaciji. Na toj edukaciji su pojasnili kako se prijaviti na e-Dnevnik, kako se unosi raspored sati, kako se upisuju sati, te mogućnosti pregleda odjela i informacija vezane za e-Dnevnik. Također su najavili sa SUM-a da ubrzo slijedi edukacija i za nastavnike gdje će pobliže objasniti mogućnosti i način korištenja e-Dnevnika.

Opširnije